Nieuwsbrief 04 2016

Print Friendly, PDF & Email

Nieuwsbrief voor de KBO leden
Jaargang 19 nr. 4; Nestor, april 2016
Secretariaat: Oudelandseweg 3
Telefoon 412267 of j.a.vanroon@versatel.nl
IBAN nr: NL22 INGB 0009434135 t.n.v. KBO Woerden

Wilt u de nieuwsbrief in z’n geheel downloaden of printen klik dan Nieuwsbrief 04 2016.
[fruitful_sep] Van het bestuur

Langzamerhand gaan we naar de zomer. Onze bestuurlijke activiteiten staan dan op een laag pitje. Dat betekent ook dat in mei de nieuwsbrief niet verschijnt. Ook uw redacteur gaat van een welverdiende vakantie genieten.

[fruitful_tabs type=”accordion” width=”100%” fit=”false”]
[fruitful_tab title=”Wel en Wee”]
Helaas hebben we bericht gekregen dat op 7 april ons lid J. Oostveen is overleden. Wij wensen de familie veel sterkte toe. [/fruitful_tab]
[fruitful_tab title=”Activiteitenagenda”]

 • 28 april Klaverjascompetitie 2015-2016 Locatie parochiehuis;
 • 10 mei Wandelen met Gini Startpunt in overleg met Gini tel: 0348- 415534;
 • 11 mei Voorjaarsdagtocht De reiscommissie;
 • 19 mei Prijsuitreiking Klaverjassen Locatie parochiehuis;
 • 2 juni Zomerklaverjassen Locatie parochiehuis;
 • 4-11 juni Vakantieweek Valkenburg;
 • 14 juni Wandelen met Gini Startpunt in overleg met Gini tel: 0348- 415534

[/fruitful_tab]
[fruitful_tab title=” Reiscommissie”]
De gezamenlijke reiscommissie van Kamerik en Woerden organiseert op 11 mei een dagtocht naar de Veluwe en het Openluchtmuseum. [/fruitful_tab]
[fruitful_tab title=”Wat hebben we voor u gelezen”]

 1. Zorgbehoevenden komen in geldnood
  Er is iets goed mis met de rekeningen die ouderen momenteel krijgen voor verpleeghuiszorg thuis. En dan met name bij ouderen die op de wachtlijst staan voor een verpleeghuis. De Unie KBO kreeg een melding waarbij € 586,88 in rekening wordt gebracht voor één uur ondersteuning per week bij het douchen. Absurd!
  De overbruggingszorg van vorig jaar is hier om onduidelijke redenen geschrapt. Het staat nu aangemerkt als Modulair Pakket Thuis (MPT). De daarbij behorende eigen bijdrage is soms veel hoger dan de daadwerkelijke kosten voor de zorg. Zeer onredelijk en onfatsoenlijk, vindt de KBO.De Nationale ombudsman stelde vorige week dat patiënten van tevoren vaak niet weten waar ze aan toe zijn. En daarna met onverwacht hoge rekeningen te maken krijgen.Door dit alles komen zorgbehoevende mensen in geldnood. Dat blijkt ook uit meldingen via de actie: www.wijdoorbrekendestilte.nlInmiddels hebben wij dit schrijnende probleem in Den Haag onder de aandacht gebracht.
 2. Minister, maak haast met vaccins voor ouderen!
  Vaccins die ouderen verlossen van pijnlijke ziekten zoals gordelroos en longontsteking moeten zo snel mogelijk in het Rijksvaccinatie Programma. De Unie KBO bood de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid op 29 maart een petitie aan met deze boodschap.
  Minister Schippers had toegezegd uiterlijk eind 2015 met een advies te komen. Maar inmiddels is het voor de tweede keer vooruitgeschoven, nu naar mei 2016, aldus Unie KBO-directeur Manon Vanderkaa.
 3. Effectief en kostenbesparend
  Vaccineren is een effectieve en veilige manier om ouderen te beschermen tegen bijvoorbeeld gordelroos. Dit scheelt veel leed en voorkomt tevens dure behandelingen. De Unie KBO beveelt minister Schippers aan om het succesvolle Engelse model te volgen en te starten met het vaccineren vanaf 70 jaar. Gelijktijdige toediening van het gordelroosvaccin met het griepvaccin maakt toepassing in de reeds bestaande vaccinatie-infrastructuur door Nederlandse huisartsen mogelijk.
 4. Huurtoeslag of zorgtoeslag gestopt? Let op!
  De Belastingdienst stuurde eind maart brieven over het stopzetten van huur- en zorgtoeslag. Dit is in sommige gevallen onterecht, weten wij via onze Belastinghulpen. Is dat bij u ook zo? Let dan op. Controleer altijd of de beschikking van de Belastingdienst klopt. Zo niet, onderneem dan actie.Kort geleden stuurde de Belastingdienst 14.000 burgers een brief. Daarin staat dat huurtoeslag, zorgtoeslag of beiden zijn gestopt, omdat de extra vrijstelling op vermogen vervalt.Soms is dit onterecht. Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: “De invulhulpen van de Belastingservice Ouderenbonden melden ons gevallen waarin de Belastingdienst onterecht de huurtoeslag, de zorgtoeslag of allebei heeft gestopt. Het vermogen van de oudere was in die situaties niet ‘te hoog’ om de toeslag te mogen ontvangen. Ga dus niet zomaar akkoord met de beschikking, controleer altijd of u misschien toch recht heeft op de toeslag.”
  Vraag zo nodig hulp van een belastinginvuller van de ouderenbonden.Opnieuw aanvragen van de toeslag(en) kan via de BelastingTelefoon van de Belastingdienst: tel. 0800 – 0543 (gratis), maandag-donderdag van 8.00 tot 20.00uur en vrijdag van 8.00 tot 17.00uur.

[/fruitful_tab]
[/fruitful_tabs]

You cannot copy content of this page